Перший призов добровільний: Латвія повернула обов’язкову службу в армії

5 квітня Сейм Латвії прийняв Закон про Службу державної оборони (СДО). Згідно з ним, цього літа очікується перший добровільний набір молодих людей на службу.
Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на агентство LETA.
Закон про СДО передбачає, що громадяни – чоловіки – підлягають призову протягом одного року після досягнення ними 18-річного віку.
Також громадяни – чоловіки та жінки – віком від 18 до 27 років зможуть добровільно вступати на військову службу Національної оборони Латвії.
Військова служба проходить одним із наступних способів: 11 місяців у регулярних військах або частині Національної гвардії Національних збройних сил, 5 років у Національній гвардії з виконанням службових завдань не менше 21 дня окремих навчань та не більше семи днів колективного навчання щорічно.
Перший призов розпочнеться з 1 липня цього року на добровільній основі, а з 1 січня 2024 року службу буде визначено як обов'язкову. Також під час другого призову громадянам Латвії спочатку запропонують приєднатися добровільно.
Добровольці служби національної оборони після закінчення 11 місяців служби отримають додаткову компенсацію у розмірі 1100 євро.
Законом передбачається адміністративне стягнення за неявку на встановлені перевірки у час та місце без поважної причини, та накладатиметься на всіх громадян, які не з'явилися на перевірки після отримання виклику. Сума санкцій – попередження чи штраф до 350 євро.
"Строкова служба – відповідь Латвії на нову ситуацію з безпекою у регіоні, тому що на досвіді України ми бачимо, що без морально стійкого та підготовленого суспільства неможливо протистояти агресору", – наголосив міністр. оборони.
Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment